Einde voor consumentenversie Google Plus na lek gegevens 500.000 gebruikers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De privégegevens van 500.000 gebruikers van het sociale netwerk Google Plus zijn mogelijk op straat beland. Het technologiebedrijf kondigt vandaag in een blogpost het einde aan van de consumentenversie van het sociale netwerk. Google zou ervoor hebben gekozen het datalek voor zich te houden uit vrees voor reputatieschade en represailles door toezichthouders, zo had de Amerikaanse krant The Wall Street Journal eerder gemeld. Het sociale netwerk werd in 2011 gelanceerd als concurrent voor Facebook, maar is nooit echt van de grond gekomen.

In een blogpost bevestigde Ben Smith, vicepresident van Engineering bij Google, dat het bedrijf een "bug" heeft gevonden die mogelijk tot 500.000 accounts op Google Plus heeft getroffen. Het bedrijf zei geen bewijs te hebben gevonden dat de informatie door derden is misbruikt, aldus Smith.

De bug is volgens Google in maart ontdekt. Die fout zorgde ervoor dat gegevens die niet door de gebruiker op 'openbaar' waren gezet toch twee weken lang vindbaar waren. Het ging om informatie over namen, e-mailadressen, beroepen, geslacht en de leeftijd van gebruikers, maar niet om berichten, foto's, video's of telefoonnummers. Het bedrijf zegt de bug dezelfde maand te hebben verholpen. Google zegt niet te kunnen bevestigen welke gebruikers door de bug zijn getroffen.

Volgens The Wall Street Journal waren de gegevens kwetsbaar sinds 2015.

De komende tien maanden wordt Google Plus uitgefaseerd voor consumenten. Dat moet dus afgerond zijn tegen eind augustus volgend jaar. De dienst kan ook worden gebruikt door bedrijven. Die tak blijft wél bestaan.

Sociale media liggen extra onder een vergrootglas sinds het grote datalek bij Facebook dat eveneens in de lente bekend werd. Daarbij kregen derden toegang tot gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Facebook is vele malen groter dan Google Plus.

De aandelen van Alphabet, het moederbedrijf van Google, zakten naar de laagste koers sinds juli, na het bericht van The Wall Street Journal, meldt het financieel nieuwsagentschap Bloomberg.

Bron: Belga