Roemeens referendum tegen homohuwelijk mislukt: slechts 20 procent brengt stem uit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het referendum in Roemenië dat de invoering van het homohuwelijk in Roemenië in de toekomst onmogelijk moet maken, is mislukt. Op twee dagen tijd bracht volgens de verkiezingsautoriteiten slechts 20,41 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit, terwijl de opkomst voor een geldig resultaat minstens 30 procent moest bedragen. Momenteel is de Roemeense grondwet genderneutraal over het huwelijk. Dat wordt omschreven als een band tussen twee echtgenoten. Maar het conservatieve kamp wil die omschrijving aanpassen zodat het huwelijk expliciet een band is tussen man en vrouw. Zo wordt het in de toekomst onmogelijk om het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht toe te staan. Het voorstel krijgt brede steun van conservatieve politici en de kerk.

Er zou sowieso niets veranderen op juridisch vlak, aangezien de wetgeving het homohuwelijk vandaag ook al niet toelaat. Roemenië haalde homoseksualiteit pas in 2001 uit de strafwet. Het is een van de enkele Europese landen die geen enkele vorm van wettelijk partnerschap mogelijk maakt voor partners van hetzelfde geslacht.

De resultaten van het - ongeldige - referendum, worden pas maandag verwacht. De voorstanders van het referendum hebben zondag al hun nederlaag toegegeven.

bron: Belga