Motorcross der Naties – Red Knights trekken als outsider naar Verenigde Staten

Motorcross der Naties - Red Knights trekken als outsider naar Verenigde Staten

Zondag staat in het Amerikaanse Buchanan de Motorcross der Naties op de agenda. Piloten uit in totaal 31 landen strijden dan om de eindwinst op het RedBud-circuit. Clément Desalle (MXGP), Jérémy Van Horebeek (Open) en Jago Geerts (MX2) vertegenwoordigen in Michigan de Red Knights en mikken op een verrassing. Ieder land treedt aan met drie piloten: één in de MXGP-klasse, één in de MX2-klasse, en één in de ‘Open’ klasse, met vrije keuze van motor. Na de kwalificaties werken twintig teams drie reeksen af, waar telkens twee piloten aan de bak komen: eerst MXGP + MX2, nadien MX2 + Open, en tot slot MXGP + Open. De behaalde punten worden samengeteld in een algemeen klassement dat de eindwinnaar bepaalt.
De Verenigde Staten lijken de grote favoriet. Het gastland kan met Eli Tomac (MXGP), Mitch Plessinger (MX2) en Justin Barcia (Open) rekenen op drie kleppers om de eindzege binnen te halen. Maar ook Frankrijk, dat de vier voorgaande edities op zijn naam schreef, mikt op een nieuwe triomf. En dan is er nog Nederland, net als de Belgen een outsider. Oranje doet in Michigan beroep op Jeffrey Herlings (MXGP), Calvin Vlaanderen (MX2) en Glen Coldenhoff (Open).
Johan Boonen, sinds begin dit jaar de bondscoach van de Belgen, verstopt zijn ambities niet. “België blijft een groot motorcross-land en telt momenteel zes piloten in de Grand Prix”, verklaarde de voormalige rijder nog bij zijn aanstelling. “De Belgische ploeg moet zijn kansen kunnen verdedigen en de meest prestigieuze motorcross-prijs als enige doel vooropstellen.”

bron: Belga