F1 - GP van Japan - Lewis Hamilton triomfeert in Suzuka en ruikt nieuwe wereldtitel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zondag de Grote Prijs van Japan, de zeventiende manche in het WK Formule 1, op zijn naam geschreven. Stoffel Vandoorne (McLaren) eindigde als vijftiende. De Britse wereldkampioen en WK-leider, vanaf de pole gestart, domineerde de race op het circuit van Suzuka van start tot finish. Hij had aan de streep twaalf seconden voorsprong op zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas.

Voor de 33-jarige Hamilton was het de negende zege van het seizoen, de 71e uit zijn carrière. De GP van Japan heeft hij nu vijf keer gewonnen, een keer minder dan de Duitse recordhouder Michael Schumacher.

De Nederlander Max Verstappen (Red Bull) vervolledigde het podium. Diens Australische ploegmaat Daniel Ricciardo werd vierde, gevolgd door de Ferrari van de Fin Kimi Räikkönen.

Sebastian Vettel (Ferrari) moest tevreden zijn met de zesde plaats. De Duitser, de belangrijkste uitdager van Hamilton, kende geen al te best weekend. Door een foute bandenkeuze werd hij pas negende in de kwalificaties en ook in de GP had hij aanvankelijk pech. Na een aanrijding met Verstappen in ronde acht viel Vettel terug naar de staart van het pak. De viervoudige wereldkampioen zette wel een knappe inhaalrace neer en eindigde zo alsnog in de punten.

Stoffel Vandoorne startte andermaal helemaal achterin en eindigde na een kleurloze race, waarin hij door Hamilton werd gedubbeld, op plaats vijftien. De West-Vlaming profiteerde van het uitvallen van enkele concurrenten.

Zijn Spaanse teamgenoot Fernando Alonso werd veertiende.

Over twee weken (21 oktober) gaat het WK verder met de GP van de Verenigde Staten in Austin (Texas). Daarna volgen nog drie races. Hamilton kan in Austin voor de vijfde keer wereldkampioen worden. Hij heeft 67 punten voorsprong op Vettel. Als de Brit in de VS acht punten meer scoort dan de Duitser, is hij wereldkampioen.

bron: Belga