Verkiezingen18 - "Sterke PVDA nodig voor armoedebestrijding en betaalbaar wonen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op het slotevent van haar Antwerpse verkiezingscampagne op het De Coninckplein heeft PVDA herhaald dat armoedebestrijding en betaalbaar wonen haar absolute topprioriteiten zijn. De partij wil onder meer controles op woonkwaliteit in alle huurwoningen, warme en gezonde maaltijden voor elk kind op school en meer wijkgezondheidscentra. Lijsttrekker en nationaal partijvoorzitter Peter Mertens gelooft dat de peilingen - die PVDA rond de 8 procent zetten - zijn partij net als in 2012 onderschatten. Mertens haalde ook uit naar zijn Groen-collega Wouter Van Besien, die eerder deze week verklaarde dat er allicht geen samenwerking tussen Groen en PVDA zal komen omdat centrumpartijen CD&V en Open Vld een veto tegen PVDA uitspraken en er zonder hen allicht geen meerderheid mogelijk is. "Open Vld heeft Bart De Wever zes jaar lang gesteund in het elitaire woonmodel van luxeappartementen en projectontwikkelaars en wil geen extra sociale woningen", zegt Mertens. "Hoe kan je met zo'n coalitie betaalbaar wonen realiseren? "

Mertens nam ook N-VA op de korrel, onder meer rond de heisa over ongeschikte sociale woningen in Gent. "Ze zeggen dat de situatie op de woningmarkt in Antwerpen niet zo erg is als in Gent: dat toont aan hoe ver ze op het Schoon Verdiep van de realiteit zitten", aldus Mertens. "Ja, ze hebben een beetje geïnvesteerd in renovatie, maar er zijn nog veel kankerplekken. En vooral: ze zijn weeral eens vergeten de mensen te betrekken."

De kritiek dat het PVDA-programma "onbetaalbaar" zou zijn, vindt Mertens onzin. "Politiek gaat om keuzes maken", stelt hij. "Het is blijkbaar nooit onbetaalbaar als het om de aankoop van oorlogswapens gaat of de bouw van een politietoren van 290 miljoen euro."

bron: Belga