Lenny Peeters wint Bronzen Uil voor beste debuut

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Bronzen Uil 2018, de literaire prijs van het Willemsfonds voor de beste Nederlandstalige debuutroman, gaat naar "Dochter" van de Antwerpse schrijfster Lenny Peeters. Ze werd unaniem als beste debuut naar voren geschoven door het vijfkoppige jurypanel. Bij alle juryleden stond "Dochter" helemaal bovenaan te prijken als beste debuut. "Dit wreed boek over een verstoorde familierelatie, geschreven in een efficiënte stijl ontdaan van alle franjes, greep ons allemaal naar de keel", zegt juryvoorzitter Sylvain Peeters, die lachend onderstreepte dat hij geen familie is. Mee door de financiële steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren ontvangt de winnaar van de Bronzen Uil 7.000 euro en een literaire tour door Vlaanderen en Brussel.

Lenny Peeters was overdonderd door de prijs. "Ik ga een tweede hond adopteren", kondigde ze aan in het bijzijn van haar vriend, omdat die niet op de hoogte was gebracht van de adoptie van hun eerste hond. Lenny Peeters (43) is een prijswinnend schrijfster van korte verhalen uit Antwerpen. In 2008 won ze met "Familiegevoel" de Flits Fictie-wedstrijd van Club Propaganda, en in 2010 met "Nanoseconde" de verhalenwedstrijd van Uitgeverij Contact. "Dochter" is haar debuutroman.

Gents burgemeester Daniel Termont (SP.A) is tevreden met de uitreiking van de prijs in de Minardschouwburg. "Het doel is van Gent een literaire hotspot te maken. We moeten enkel nog de Boekenbeurs naar Gent halen, maar dat is niet meer dan een detail."

Bert Moerman won de publieksprijs. Hij kreeg een ets van de Lovendegemse kunstenaar Enk De Kramer.

bron: Belga