IPSS-klimaatrapport goedgekeurd door VN-lidstaten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben vandaag het meest recente rapport van het IPCC, het Intergovernemental Panel on Climate Change, goedgekeurd. Daarin wordt aangetoond dat zelfs een opwarming van het klimaat met 1,5 graden rampzalige gevolgen zou hebben. Saoedi-Arabië verzette zich aanvankelijk tegen het rapport, maar stemde uiteindelijk toch in, zo melden verschillende deelnemers aan de vergadering. De vergadering achter gesloten deuren van de VN-expertengroep IPCC, die maandag van start ging in Incheon in Zuid-Korea, moest met een dag verlengd worden, voornamelijk vanwege het verzet van Saoedi-Arabië. Uiteindelijk werd het rapport bij consensus goedgekeurd.

In het document, dat pas maandag gepubliceerd wordt, beschrijven de wetenschappers op basis van 6.000 studies de impact van een opwarming van het klimaat met 1,5 graden. Indien de uitstoot van broeikasgassen niet massaal wordt teruggedrongen, kan de aarde die temperatuurstijging al vanaf 2030 bereiken.

Volgens verschillende deelnemers aan de vergadering verzette Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, zich tegen een hoofdstuk waarin verwezen wordt naar de engagementen die genomen zijn in het kader van het klimaatakkoord van Parijs en die onvoldoende zijn om de stijging van de temperaturen onder de 1,5 graden te houden. Uiteindelijk ging Riyad akkoord op voorwaarde dat een voetnoot toegevoegd werd aan het hoofdstuk.

"Er wachten ons moeilijke onderhandelingen, en we zijn tevreden om te zien dat de regeringen zich echt hebben gebogen over de wetenschappelijke elementen", aldus klimaatexpert van ngo WWF Stephen Cornelius op het einde van de vergadering. "De huidige engagementen van de landen om de opwarming te beperken tot 1,5 graden, zijn niet voldoende. Men kan niet onderhandelen met de wetenschap", aldus Cornelius nog.

Bron: Belga