Vlaming kijkt gemiddeld 4 uur en 24 minuten televisie per dag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaming is verknocht aan zijn televisietoestel en kijkt elke dag gemiddeld bijna 4 uur en 24 minuten naar televisie. Antwerpen is de kijklustigste provincie: gemiddeld besteedt de Antwerpenaar zeven minuten langer in zijn zetel voor de buis dan de andere Vlamingen, zo blijkt vrijdag uit een onderzoek van Telenet naar het kijkgedrag van de Vlaming. Absolute entertainmentjunkies zijn te vinden in de Antwerpse gemeenten Olen, Vorselaar en Olmen, waar het televisietoestel dagelijks gemiddeld 5 uur en 27 minuten aanstaat. De Vlaming zet vooral 's avonds de televisie aan (met 57 procent van de kijkuren tussen 18.00 uur en middernacht), maar ook na middernacht blijft de televisie kijklustigen boeien (13 procent van de kijkuren). De grootste nachtraven zijn terug te vinden in Limburg en Antwerpen, met Hulshout en Houthalen als absolute nachtbrakers.

Wat betreft de opvragingen in de TV-theek blijkt Limburg volgens Telenet veruit de meest romantische provincie in Vlaanderen, met de gemeenten Houthalen en As als absolute uitschieters. Vooral films als "Fifty Shades of Grey", "Wat Mannen Willen" en "Sisi" vallen hier in de smaak. De grootste fans van romantiek met een edgy-kantje zijn te vinden in het West-Vlaamse Zuienkerke, waar naast de eerste ook de tweede film, "Fifty Shades Darker", goed bekeken werd.

Behalve de opvraging in de TV-theek ging Telenet ook het kijkgedrag van de Vlaming na voor lineaire uitzendingen. Dat West-Vlamingen ondernemers zijn, schemert ook door tijdens hun vast tv-momentje van de week. Een programma als "Met Vier in Bed", waar de ondernemer centraal staat, ziet in de top 10 enkel en alleen West-Vlaamse gemeenten terug, met Koolskamp, Sint-Eloois-Vijve en Staden als absolute koplopers.

De Duitstalige soap "Sturm der Liebe" scoort zoals verwacht sterk in de oostelijk gelegen gemeentes van Limburg, maar heeft verrassend ook enorm veel fans in het Vlaams-Brabantse Liedekerke. "Blokken", een van de klassiekers in het Vlaamse tv-landschap, is dan weer vooral populair in Oost- en West-Vlaanderen, maar de grootste fans van Ben Crabbé wonen vlak bij zijn geboorteplaats Tienen en Kortenaken.

"Familie" en "Thuis" halen in Vlaanderen dagelijks hoge kijkcijfers. De absolute fans van "Familie" wonen in Mesen, Wannegem-Lede, Sint-Martens-Latem, Leffinge en Zwalm. De grootste liefhebbers van "Thuis" vind je terug in Vlezenbeek, Horebeke, Vaalbeek, Kortenaken en Deurle.

bron: Belga