Reynders tevreden met laureaten Nobelprijs Vrede voor rol in strijd tegen seksueel geweld

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders reageert tevreden op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en de jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad. Hij benadrukt in een gesprek met Belga dat het om twee personaliteiten gaat die geëngageerd zijn in de strijd tegen seksueel geweld als "oorlogswapen" in conflicten. België heeft al vaak met beide laureaten samengewerkt. De onderscheiding is volgens de minister een beloning voor het "voorbeeldige" werk van dokter Mukwege op het terrein en voor zijn "politieke actie" tegen gewapende groeperingen. Mukwege heeft in 1999 het Panzi-ziekenhuis opgericht in Bukavu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, waar al 50.000 slachtoffers van verkrachtingen werden verzorgd.

De andere Iraakse laureate, Nadia Murad, heeft zelf die horror beleefd. Net als duizenden meisjes en vrouwen uit de jezidi-gemeenschap was ze in 2014 in Mosoel gedurende drie maanden een seksslavin van terreurgroep Islamitische Staat, alvorens ze kon ontsnappen.

"De erkenning van beide iconen in de strijd tegen seksueel geweld is een sterke boodschap over het belang van die strijd, een van de hoogste prioriteiten van ons land binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties", waar België vanaf volgend jaar deel van uitmaakt, aldus nog minister Reynders.

bron: Belga