Morgen vindt actie plaats voor steun aan Aquarius

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op het Luxemburgplein in Brussel vindt morgen een manifestatie plaats voor de Aquarius, een reddingsschip dat zonder vlag zit en dus niet meer kan uitvaren. Dat heeft de ngo SOS Méditerranée vrijdag laten weten. Er zijn gelijkaardige acties gepland in een dertigtal steden in Frankrijk, maar ook in Berlijn en Palermo in Italië. In heel Europa zullen er steunbetuigingen zijn. De organisatie roept burgers op om een "oranje golf" te vormen, de kleur van de boeien, zwemvesten en de Aquarius zelf. En dat om "de humanitaire en solidaire waarden te verdedigen" die uitgedragen worden door SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen, die de boot samen beheren.

De Aquarius was tot gisteren nog het enige reddingsschip in het centrale deel van de Middellandse Zee dat migranten opvangt die zich aan de gevaarlijke oversteek naar Europa wagen. Het schip dreigt zonder vlag te zitten, nadat de vorige vlaggenstaat Panama had aangekondigd het uit zijn scheepvaartregister te halen.

Op 22 september maakte Panama bekend, na te denken over het intrekken van de vlag, nadat Gibraltar de registratie al had opgeheven omdat het schip "de internationale juridische procedures voor de redding van migranten op zee" niet respecteerde.

Een ander schip, beheerd door verschillende verenigingen en onder Italiaanse vlag, is sindsdien onderweg om ter hoogte van Libië te gaan patrouilleren, maakte de Duitse ngo Sea-Watch gisteren bekend.

De voorbije vier jaar stierven al meer dan 15.000 mensen op de Middellandse Zee terwijl ze de oversteek naar Europa probeerden te maken, meldt SOS Méditerranée. De organisatie zegt dat ze de afgelopen 2,5 jaar 29.523 mensen heeft gered, bij wie het in 23 procent van de gevallen om kinderen ging.

De betoging in Brussel zal om 12.00 uur starten op het Luxemburgplein, voor het Europees Parlement, met de steun van Artsen Zonder Grenzen België. De actie maakt deel uit van een manifestatie van de organisatie "Rise for the Climate Belgium" tegen de klimaatverandering. SOS Méditerranée en andere ngo's krijgen de kans om de vluchtelingenproblematiek aan te kaarten tijdens toespraken.

bron: Belga