Jonge Franse renner Turgis stopt wegens hartafwijking

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse renner Tanguy Turgis moet al op 20-jarige leeftijd stoppen met wielrennen omwille van een hartafwijking. Dat heeft zijn team Vital Concept Cycling Club vrijdag aangekondigd. Begin dit jaar was Turgis de eerste tiener sinds 1962 die erin slaagde te finishen in Parijs-Roubaix. "Ik heb een afwijking die op termijn erger kan worden. Ik mag niet het minste risico nemen", stelt Turgis, die dit jaar bezig was aan zijn eerste seizoen als profrenner. "Dit nieuws zal mijn leven veranderen. Het is moeilijk te aanvaarden, want ik houd van de fiets boven alles. Ik heb al veel nagedacht over wat ik na mijn carrière zou doen, maar ik had nooit gedacht dat dit moment zo snel zou komen."

Ook voor manager Jérôme Pineau is dit "een zware klap", maar hij benadrukt ook dat een "drama" is vermeden. "Ondanks de schok en de ontgoocheling bij het bekendmaken van de diagnose kunnen we ons ook gelukkig prijzen", aldus Pineau. "Al enkele dagen denk ik vaak aan de families van sporters en renners die ons verlaten hebben bij het uitoefenen van hun passie. Fabrice Salanson, Daan Myngheer en Michael Goolaerts in de laatste Parijs-Roubaix... We hebben dat gelukkig kunnen vermijden. Het is onze bedoeling om Tanguy nu zo goed mogelijk te begeleiden, zolang hij dat wil."

De alarmsignalen gingen eind september af in de Famenne Ardenne Classic. Turgis werd overgebracht naar het ziekenhuis van Marche-en-Famenne en vervolgens naar het ziekenhuis van Rennes. Daar werd uiteindelijk de diagnose gesteld die een einde maakt aan zijn sportcarrière.

bron: Belga