Gewezen schoenfabriek Eperon d'Or in Izegem wint Onroerenderfgoedprijs

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voormalige schoenfabriek Eperon d'Or in Izegem heeft de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2018 gewonnen. De prijs, goed voor 15.000 euro, werd uitgereikt door Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA). Minister-president Bourgeois roemde de gewezen schoenfabriek, die nu onder meer een schoenen- en borstelmuseum herbergt, als een "prachtig herbestemmingsproject dat sterk inzet op publiekswerking en mensen op een heel toegankelijke manier laat kennismaken met het industrieel verleden van de streek".

De Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De prijs is aan haar derde editie toe en richt zich deze keer op erfgoed dat publiek toegankelijk is.

Uit 29 inzendingen had een externe jury drie laureaten genomineerd. Behalve de gewezen schoenfabriek gaat het om de Heilige Geestsite in Mechelen en het belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem. Elke laureaat ontving al een bedrag van 2.500 euro. De winnaar kreeg daarbovenop nog eens 12.500 euro.

Eperon d'Or in Izegem won ook de publieksprijs op basis van een poll waaraan bijna 10.000 mensen deelnamen. Daarnaast ontving schrijnwerker Frans Willems een eervolle vermelding voor zijn bijdrage aan de restauratie van de pastorie van Meusegem. Er werd ook een eenmalige prijs uitgereikt in het kader van het Europese erfgoedjaar: de Prijs participatie, die naar de werking van de Heetveldemolen in Tollembeek ging.

bron: Belga