Geen Nobelprijs Literatuur - Zweedse Academie krijgt twee nieuwe leden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Zweedse Academie, die de Nobelprijs voor de Literatuur uitreikt, heeft vrijdag twee nieuwe leden verkozen. De Academie moet werk maken van nieuwe leden omdat een seksschandaal de werking van de instelling had verstoord. De 58-jarige Zweedse jurist Eric M Runesson en de in Iran geboren schrijfster Jila Mossaed (70) zullen toetreden tot de academie. Ze werden verkozen bij een geheime stemming die donderdag plaatsvond. De Zweedse koning Karel XVI Gustaaf heeft hun benoeming vrijdag goedgekeurd.

Runesson en Mossaed vullen twee van de vier plaatsen in die sinds mei openstonden na een zaak van seksueel misbruik. Als gevolg daarvan kan er dit jaar geen Nobelprijs voor Literatuur worden uitgereikt. De twee nieuwe leden zullen op 20 december hun plaats innemen in de academie.

"De verkiezing van twee nieuwe leden is positief", vermeldt een mededeling van de Zweedse koning. "Ik hoop dat de Zweedse Academie een kans zal krijgen om het vertrouwen in de instelling opnieuw op te bouwen en dat ze haar belangrijke werk zal kunnen voortzetten."

De crisis bij de Zweedse Academie is het gevolg van de beschuldigingen tegen dichteres en lid van de academie Katarina Frostenson en haar echtgenoot Jean-Claude Arnault. Achttien vrouwen hadden een klacht rond seksueel misbruik ingediend tegen Arnault, die samen met Frostenson een privéclub voor cultuur runt die ook geld krijgt van de Academie. Arnault zou de vrouwen misbruikt hebben in die club, maar ook in gebouwen die eigendom zijn van de Academie in Parijs en Stockholm. Verschillende leden van de academie beslisten daarom ontslag te nemen.

Begin deze week werd Arnault nog veroordeeld tot twee jaar cel wegens verkrachting. De 72-jarige Fransman ontkent de beschuldigingen en is in beroep gegaan tegen zijn veroordeling.

Bron: Belga