Zeventig jaar Verklaring Rechten van de Mens: Robbedoes viert mee

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Verenigde Naties hebben niemand minder dan stripheld Robbedoes uitgenodigd om deel te nemen aan de viering van de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De nagenoeg immer in het rood geklede Frans-Belgische piccolo doet dat onder andere met een album, een speciaal Robbedoesmagazine en een reizende tentoonstelling. Voor wie het vergeten was: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd op 10 december 1948 in New York goedgekeurd door de leden van de Algemene Vergadering van de VN. Op dat moment was Robbedoes al tien jaar oud, onder andere dankzij het stripblad met zijn naam. Uitgeverij Dupuis is uiteraard trots. Het weekblad Robbedoes, aldus de uitgeverij, "heeft sinds zijn ontstaan met zijn tekenaars en zijn emblematische strippersonages steeds de menselijke waarden uitgedragen".

De speciale editie van het weekblad, opgedragen aan de mensenrechten, wordt op 10 oktober uitgegeven. In het nummer, verwezenlijkt in samenwerking met het Hoge VN-Commissariaat voor de Mensenrechten, illustreren op de meest letterlijke wijze de stripauteurs de dertig artikelen van die verklaring. Tot het kransje auteurs van de Negende Kunst die hun medewerking verleenden, behoren Robbedoes-getrouwen als Batem, Yoann en Fabien Vehlmann, maar ook "vreemd volk" als Yves Sente, André Juillard, Derib en Philippe Geluck.

In de succesreeks 'Robbedoes en Kwabbernoot. Een verhaal door ...' zal ook een mensenrechtelijk album verschijnen, getekend door de Franse tekenaar Emile Bravo. Voor die reeks tekende Bravo tien jaar geleden al 'Het dagboek van een fantast'. Morgen ligt van hem 'Spirou L'espoir malgré tout' bij de Franstalige stripboer. In dat album, dat zich tijdens de tweede wereldoorlog afspeelt, gaat Kwabbernoot bij het leger, terwijl Robbedoes "de complexiteit van toestand probeert te begrijpen via ontmoetingen met grote humanisten". 'Hoop ondanks alles' is deel één van een 330 pagina's lang en vier albums omvattend avontuur.

Wat de reizende Robbedoestentoonstelling betreft, die begint volgende maandag niet toevallig in Genève in het Palais des Nations. De expo 'Spirou4Rights' (Spirou is de oorspronkelijke Franse naam van de stripheld) gaat vervolgens naar Jerevan in het kader van de Top van de Franstalige Landen (7 tot 13 oktober) om op 10 december, dé verjaardag van de Verklaring, in Brussel te belanden.

bron: Belga