VS klagen 7 Russische hackers aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht ingediend tegen zeven Russische inlichtingenofficieren voor het hacken van diverse anti-dopinginstanties. Vier van de zeven zijn dezelfde mannen die in Nederland probeerden de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) te hacken. Het Amerikaanse ministerie maakte de aanklachten donderdag bekend, enkele uren nadat de Nederlandse regering uit de doeken had gedaan hoe een Russische operatie in Nederland was verijdeld. Doelwit van de Russische operatie waren onder meer de internationale antidopingautoriteit WADA en de Amerikaanse en Canadese antidopinginstanties. Volgens het ministerie waren de operaties vergelding voor de schorsing van Rusland op de Olympische Winterspelen, wegens het gebruik van doping.

Drie van de zeven Russen in de aanklacht zijn in de zomer ook al aangeklaagd, toen voor inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Amerikaanse aanklacht is dus ook gericht tegen vier Russen die de OPCW in Den Haag probeerden te hacken. Zij zijn door de Nederlandse autoriteiten het land uitgezet. Nederland en het Verenigd Koninkrijk konden de actie tegen de OPCW verijdelen. De cyberoperatie tegen de OPCW was het werk van de Russische militaire inlichtingendiensten, de GROe, zei de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld eerder op donderdag.

Onderdeel van de Amerikaanse aanklachten is dat ze vertrouwelijke informatie van sportmensen stalen en die verspreidden om ze in een kwaad daglicht te stellen. Aanklagers in de VS brengen naar voren dat ze binnendrongen in systemen van tientallen antidopingorganisaties en sportbonden.

Ze stalen bijvoorbeeld privé-informatie en vertrouwelijke medische gegevens van circa 250 atleten uit bijna dertig landen. Ze bewerkten de informatie voor hun doeleinden.

De zeven beklaagden in de leeftijd van 27 tot 46 jaar zijn volgens de aanklagers in Rusland en zijn lid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe.

bron: Belga