Vlaamse overheid gaf toelating om Bernadettewijk te slopen, herhaalt N-VA

Vlaamse overheid gaf toelating om Bernadettewijk te slopen

De Vlaamse Sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent mocht de vervallen Bernadettewijk wel degelijk slopen, hoewel hij op een lijst van erfgoed staat. Dat zegt de Gentse N-VA, die vandaag documenten aanbrengt waaruit een gunstig sloopadvies uit 2012 moet blijken. Gisteren zei ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) al dat in het verleden gunstige sloopadviezen verleend zijn. WoninGent onderzoekt sinds 2017 een nieuwe invulling voor de wijk maar houdt nog steeds rekening met een grootschalige renovatie, hoewel dat een pak duurder is. Gisteravond beschuldigde sp.a-lijsttrekker Rudy Coddens Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) van leugens. De minister had eerder op de dag laten verstaan dat het Gentse stadsbestuur een dossier voor de sloop en vervangbouw van de Sint-Bernadettewijk in 2016 heeft laten liggen zonder een beslissing te nemen.

Het is in die wijk dat de VRT schrijnende toestanden filmde, met vochtproblemen, rotte draagstructuren en elektrocutiegevaar in sociale woningen. Maar de wijk staat op een lijst van erfgoed, waardoor de huisvestingsmaatschappij volgens Coddens “andere wegen heeft bewandeld”.N-VA spreekt dat tegen en zegt dat het stadsbestuur wel degelijk op de hoogte was van de Vlaamse sloopadviezen. “Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed (VAOE) heeft tussen 2012 en 2015 vier gunstige adviezen gegeven voor het slopen van panden in de wijk in kwestie”, zegt N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt. “Minister Homans beschuldigen van liegen is er ver over. Sterker nog: mijnheer Coddens is hier de leugenaar.”

WoninGent ondernam gisteren actie en biedt alle gezinnen die in de bewuste wijk wonen een andere sociale woning aan, indien ze willen verhuizen.

bron: Belga