"Richt taskforce op om handel in illegaal vlees stop te zetten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het probleem van de illegale handel in vlees van wilde dieren zal in België een halt toegeroepen moeten worden. Dat stelt Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA, vandaag in een reactie op de Pano-reportage. Hij roept de ministers van Volksgezondheid en Leefmilieu op om een taskforce op te richten, want "de volksgezondheid is in gevaar". Er zijn de voorbije decennia al "enorme inspanningen" geleverd van verschillende verenigingen om in Afrikaanse landen te waarschuwen voor de impact van bushmeat, aldus Vandenbosch. Het vlees van wilde dieren, soms van beschermde diersoorten, komt vooral uit het regenwoud in Afrika. De handel ervan heeft niet alleen een grote impact op het wildbestand, maar kan ook een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Zo worden ziektes als ebola via apenvlees op de mens overgedragen, klinkt het. "De vraag is niet of er opnieuw ebola zou uitbreken, maar wanneer."

De inspanningen waren tevergeefs. "Telkens bots je op een overheid die niet mee wil, corruptie en de tradities van de lokale bevolking", stelt de GAIA-voorzitter. "In de Afrikaanse landen is het al te laat. Daarom moet er vanuit België een halt toegeroepen worden."

Het probleem begint in ons land al bij de controles op de luchthaven van Zaventem. Volgens de dierenrechtenorganisatie wordt er bij die controles enkel vlees afgepakt, maar volgen er geen boetes of andere sancties. "Dan spreken we enkel over de reizigers, want ik vraag me af wat er allemaal ons land binnenkomt via de diplomaten, die onschendbaar zijn", verklaart Vandenbosch.

Er moet ook repressief opgetreden worden tegen de handelaars die het vlees verkopen in ons land. "Dertig jaar geleden zag ik dat er in de Matongéwijk in Brussel apenvlees werd verkocht. Sindsdien is er weinig veranderd, het gebeurt alleen meer verdoken", klinkt het nog. Vandenbosch stelt voor om de handelsvergunning van die handelaars af te pakken en de zaken te sluiten. "Dat is geen mirakeloplossing, maar er zou wel een duidelijk signaal worden gegeven."

De verantwoordelijkheid daarvan ligt bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR). Een taskforce kan volgens GAIA een oplossing zijn. "Breng inspecteurs van Leefmilieu, gespecialiseerde agenten en relevante stakeholders bij elkaar en zoek naar efficiënte maatregelen", luidt het nog. Er bestaat wel al een dienst leefmilieu bij de federale politie, maar die zou het ook steeds met minder middelen moeten doen. "Het wordt tijd dat Marghem eens wat energie steekt in deze problematiek", besluit Vandenbosch.

bron: Belga