NSPV-stakingspost deze namiddag aan opvangcentrum transmigranten in Steenokkerzeel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Politievakbond NSPV gaat vandaag om 14.00 uur een kleine stakingspost oprichten aan het opvangcentrum voor transmigranten in Steenokkerzeel. Ze willen het personeel een stand van zaken geven van het overleg met de federale overheid over de veiligheidsproblemen. "Het gaat om een kleine, symbolische en eerste verwittigende actie", zegt Mario Thys van NSPV. Het opvangcentrum voor transmigranten ging midden september open in Steenokkerzeel, als onderdeel van een reeks maatregelen tegen transmigratie van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken (N-VA).

De vakbonden vroegen de regering de opening uit te stellen, omdat de veiligheid volgens hen niet gegarandeerd kon worden. Gisteren, op het derde Hoog Overlegcomité waar de kwestie aan bod kwam, kon minister Jambon volgens NSPV nog steeds geen extra garanties geven. "Drie keer op rij stelden wij heel eenvoudige vragen, zoals wat mensen moeten doen in het geval dat er brand uitbreekt. Ze konden daar geen antwoord op geven", legt Thys uit.

Hij klaagt aan dat er bijvoorbeeld nog geen branddossier is, en dat er nog geen procedures zijn voor de samenwerking met de lokale brandweer in geval van brand. "Als er brand uitbreekt hebben we daar doden, dat garandeer ik u. Het is ronduit schandalig dat men met de veiligheid van onze mensen speelt, en met die van transmigranten" stelt hij.

NSPV wil dat de overheid het centrum sluit om de nodige veiligheidsaanpassingen te doen, en het pas daarna weer opent. De stakingspost van donderdag start om 14 uur, het moment waarop er een ploegwissel is en dus de meeste mensen aanwezig zijn. De actie zal een uurtje duren.

Het gaat om een eerste actie, vanaf 12 tot 21 oktober loopt er een stakingsaanzegging.

bron: Belga