Kamer maakt zondagswerk aan kust en in toeristische centra aantrekkelijker

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zondagswerk voor handelaars in kustgemeenten en toeristische centra wordt aantrekkelijker. De Kamer heeft daarvoor een wetsvoorstel goedgekeurd. Ook oppositiepartijen cdH en sp.a stemden voor. Vandaag is zondagsarbeid verboden, maar gelden op die regel tal van uitzonderingen. Voortaan zullen winkels in kustgemeenten en toeristische centra 52 zondagen per jaar de deuren kunnen openen. Wel wordt werken op zondag voor elke individuele werknemer beperkt tot 39 zondagen per jaar, waardoor hij of zij gegarandeerd dertien vrije zondagen per jaar heeft.

De soepelere regels maken deel uit van de flexibiliteitsdeal, waarover de meerderheidspartijen en het cdH het voor de zomer eens raakten. Niet elk punt raakte echter voor het reces door het parlement.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de nieuwe vorm van scholingsbeding voor werkgevers die werknemers opleiden in een knelpuntberoep, die eveneens groen licht kreeg. Het scholingsbeding is een soort contract waarmee de werknemer zich ertoe verbindt een deel van de opleidingskosten terug te betalen als hij elders gaat werken.

Vandaag bestaat dat op maat van hogere bedienden omdat sprake is van een jaarloon vanaf 33.000 euro. In de nieuwe vorm voor knelpuntberoepen valt de loongrens weg. Het moet gaan om knelpuntberoepen op de lijst van de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten. Hier kwamen de voor-stemmen uitsluitend vanop de meerderheidsbanken.

bron: Belga