Duizenden mensen protesteren in Washington tegen Kavanaugh

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Amerikaanse stad Washington zijn enkele duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de mogelijke benoeming van Brett Kavanaugh, kandidaat-opperrechter voor het Hooggerechtshof. Kavanaugh wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten die jaren geleden zouden hebben plaatsgevonden. Diverse feministische groeperingen en organisaties voor burgerrechten hadden opgeroepen om bijeen te komen. Ze hopen zo de Republikeinse senatoren te overtuigen om de kandidatuur van Kavanaugh niet te steunen.

"Verraad de vrouwen niet, stem nee", "Geloof de overlevenden", scandeerden de manifestanten. Zij vinden dat Kavanaugh, een felle verdediger van conservatieve waarden, ongeschikt is om te zetelen in het Hooggerechtshof.

De Amerikaanse Senaat ontving van de federale recherche FBI een rapport Kavanaugh, die door president Donald Trump voorgedragen wordt voor het Hooggerechtshof. In het rapport staan geen bewijzen van ongepast gedrag door Kavanaugh. Toch hebben drie Republikeinse en twee Democratische senatoren hun stemintentie nog niet laten weten, terwijl zij de strijd rond de benoeming kunnen beslechten.

In het Hooggerechtshof, de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie die geregeld uitspraak moet doen over fundamentele samenlevingsaangelegenheden, zetelen negen rechters. Als de Senaat de voordracht van Kavanaugh bekrachtigt, heeft het conservatieve kamp de bovenhand.

bron: Belga