Dinamo Zagreb geeft Anderlecht nieuwe tik

Dinamo Zagreb geeft Anderlecht nieuwe tik

RSC Anderlecht blijft na twee speeldagen in de Europa League met 0 punten achter. Een teleurstellend paars-wit verloor, na een helft met een man minder, met 0-2 van het Kroatische Dinamo Zagreb. In dezelfde groep was het Turkse Fenerbahçe thuis met 2-0 te sterk voor het Slovaakse Spartak Trnava. Anderlecht had op 20 september zijn openingsduel in groep D met 1-0 verloren in Trnava. Zagreb won toen met 4-1 van Fenerbahçe.

Na twee speeldagen leidt Zagreb met het maximum van 6 punten, drie meer dan Fenerbahçe en Trnava. Anderlecht staat met 0 punten troosteloos laatste.

Op 25 oktober staat de derde speeldag op het programma. De affiches zijn dan Anderlecht/Fenerbahçe en Trnava/Zagreb. De eerste twee stoten door naar de zestiende finales.

RSCA moest na de pijnlijke nederlaag in Slovakije vol aan de bak. Hein Vanhaezebrouck zette Bakkali in steun van spitsen Dimata en Santini en kon ook rekenen op aanvoerder Trebel, die tegen STVV hinkend naar de kant moest.

Paars-wit dreigde als eerste. Bakkali kapte zich na tien minuten goed vrij en besloot maar net naast. Nog voor halfweg de eerste periode ging de bal op de stip voor Dinamo. Na ongelukkig terugspelen van Najar ging Vranjes in de fout op Petkovic. Izet Hajrovic zette de elfmeter om: 0-1 na twintig minuten.

De thuisploeg was van slag en had een goeie Didillon nodig om de 0-2 te verhinderen na pogingen van Petkovic en Gojak. Aan de overzijde toonde Santini zich gevaarlijk maar zijn volley na een voorzet van Amuzu ging een meter over doel.

Net voor de pauze was Dimata nog heel dichtbij de gelijkmaker, maar zijn afgeweken schot ging centimeters naast.

Anderlecht kwam met frisse moed uit de kleedkamer maar na amper tien seconden mocht Vranjes al gaan douchen. De Bosniër kreeg een tweede geel na een fout op Olmo. Op de daaropvolgende vrije trap stond Didillon paraat om de poging van Orsic uit doel te houden. Twee minuten later moest de Anderlechtgoalie opnieuw in actie komen. Hajrovic mocht vrij inkoppen maar Didillon klemde het leer op de lijn.
Een tweede Kroatische goal hing in de lucht maar Didillon bleef, als een van de weinige RSCA-spelers, op niveau acteren. Net voor het uur duwde hij een schicht van Olmo tegen de lat. In de 68e minuut moest de Franse keeper zich toch een tweede keer gewonnen geven. Amer Gojak zette, met een gelukje na een afgeweken schot, de verdiende 0-2 op het bord.
In het laatste kwartier probeerden de Brusselaars nog iets aan de achterstand te doen, maar Dinamo-keeper Livakovic werd in die slotfase net zoals tijdens de hele match amper op de proef gesteld. Onder een striemend fluitconcert droop de fiere recordkampioen af.

bron: Belga