VAB vreest dat autobestuurders zich zullen vergissen aan de pomp

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mobiliteitsclub VAB vreest dat de nieuwe etiketten voor benzine en diesel voor verwarring zullen zorgen bij autobestuurders. "En wanneer er verwarring is, gaat men zich vergissen", klinkt het. VAB vraagt daarom een overgangsperiode en ijvert voor het behoud van een duidelijke vermelding van de benamingen diesel en benzine. Op 12 oktober wijzigen de etiketten voor benzine en diesel. Diesel wordt B7, benzine 98 wordt E5 en benzine 95 wordt E10. "Het moet voor de consument duidelijk zijn dat diesel diesel is, die benaming zou toch behouden moeten blijven", zegt VAB-woordvoerder Maarten Matienko.

Diesel tanken in een benzinewagen zal niet zo snel gebeuren, omdat het pistool voor diesel te dik is voor de opening aan een benzinewagen. Omgekeerd is verkeerdelijk benzine tanken in een dieselwagen wel mogelijk.

"Een dieselrijder die benzine tankt kan zeer zware schade aan de motor veroorzaken, met een kostenplaatje in de duizenden euro", aldus Matienko. Mensen die zich vergissen en het tijdig opmerken mogen zeker niet de motor starten.

bron: Belga