SOS Méditerranée roept op om in heel Europa actie te voeren voor schip Aquarius

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ngo SOS Méditerranée heeft burgers opgeroepen om een "oranje golf" te vormen tijdens een actie voor de Aquarius nu zaterdag in heel Europa. Het schip dat migranten op zee redt wordt morgen in Marseille verwacht, maar de ngo vreest dat het daar zal moeten blijven. Er zijn acties gepland in een dertigtal steden in Frankrijk maar ook in Berlijn, Palermo in Italië en Brussel. "We roepen alle mensen op, wie ze ook zijn en waar ze ook zijn, om een oranje golf te vormen. Het is de kleur van de boeien, zwemvesten en de Aquarius zelf." En dat om "de humanitaire en solidaire waarden te verdedigen", zo klonk het vandaag in Marseille op een persconferentie van SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen.

De Aquarius was nog het enige reddingsschip in het centrale deel van de Middellandse Zee dat migranten opvangt die zich aan de gevaarlijke oversteek naar Europa wagen. "Het is noodzakelijk dat het schip zijn missie hervat", klinkt het. De Aquarius bevindt zich vandaag in een hachelijke situatie aangezien hij niet langer onder Panamese vlag mag varen. "Het schip dreigt daardoor zijn registratie te verliezen vanaf het moment dat het aanlegt voor zijn tussenstop", wat normaal gezien donderdag zal zijn in Marseille, zegt Sophie Beau, directrice van SOS Méditerranée.

Op 22 september maakte Panama bekend na te denken over de intrekking van de vlag, nadat Gibraltar de registratie al had opgeheven omdat het schip "de internationale juridische procedures voor de redding van migranten op zee" niet respecteerde.

Met een vrijdag gelanceerde petitie "Save the Aquarius and Rescue at Sea" spoort de ngo "alle landen in Europa aan om maatregelen te nemen zodat de Aquarius zo snel mogelijk weer kan uitvaren". "Dat kan door Panama onder druk te zetten door een Europese vlag aan te bieden of de vlag van een ander land te verkrijgen", benadrukt SOS Méditerranée. Woensdag hadden al meer dan 105.000 mensen online de petitie ondertekend. "We hopen dat evenveel mensen zaterdag deelnemen aan onze actie", klinkt het.

De voorbije vier jaar stierven al meer dan 15.000 mensen op de Middellandse Zee terwijl ze de oversteek naar Europa probeerden te maken, meldt de ngo. De organisatie zegt dat ze de afgelopen 2,5 jaar 29.523 mensen heeft gered, waarvan het in 23 procent van de gevallen om kinderen ging.

Bron: Belga