Scholen doen suiker in de ban

door
Belga
Leestijd 1 min.

De frisdrankautomaten op school zijn de afgelopen drie jaar opmerkelijk gezonder geworden, zo blijkt uit een tussentijds rapport van het Vlaams Instituut Gezond Leven waarover De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag berichten. Maar het is wel nog speuren naar aantrekkelijke alternatieven. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) sloten twee jaar geleden een pact met verschillende partners uit de voedingsindustrie, met de bedoeling in de scholen tegen het schooljaar 2020-2021 een evenwichtig assortiment tussendoortjes en dranken aan te bieden.

Uit een tussentijds rapport, waarbij 650 scholen bevraagd werden, blijkt dat zeven op tien scholen gesuikerde frisdranken bannen. Drie jaar geleden waren er dat nog maar drie op tien. Ook het aantal vetrijke tussendoortjes zoals chips is gedaald. Al blijft de chocoladewafel een hardnekkige evergreen onder tieners. Slechts vijftien procent van de scholen biedt vers fruit aan.

Vooral alternatieven voor frisdrank blijken moeilijk. Slechts de helft van de lagere scholen biedt melk aan en zo goed als geen enkele basisschool groentesap of ongezoet water met een smaakje. Geen enkele basisschool heeft dranken op basis van granen, noten en zaden.

In het lager onderwijs zijn het nog vaak de ouders die weerstand bieden. De tweede grootste barrière om automaten te ontsuikeren, is het wegvallen van inkomsten voor de school.

bron: Belga