Schauvliege: "Gaat gemiddeld goed met de luchtkwaliteit in Vlaanderen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) blijkt uit het grote luchtkwaliteitsonderzoek Curieuzeneuzen dat het "gemiddeld goed gaat met de luchtkwaliteit in Vlaanderen". Oppositiepartijen Groen en sp.a vinden dat Schauvliege een tandje moet bijsteken en ook coalitiepartner Open Vld pleit voor een versnelling van de geplande maatregelen. Vorige week raakten de resultaten van Curieuzeneuzen, het grote burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen (van de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en De Standaard) bekend. Over die resultaten is sindsdien druk gediscussieerd.

In het Vlaams Parlement zei Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege dat de resultaten de "demagogen" en "doemdenkers" lik op stuk geven. "Want gemiddeld gaat het goed met de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Het blijkt dat we niet veraf zitten van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie", aldus Schauvliege.

De CD&V-minister erkent dat er nog "lokale knelpunten" zijn. Die hebben vooral te maken met verkeers- en mobiliteitsproblemen. De minister wil die knelpunten in overleg met de lokale overheden verder aanpakken en wil door een reeks maatregelen in het lopende en toekomstige Vlaamse luchtkwaliteitsplan komen tot een verdere verbetering van de luchtkwaliteit.

Oppositiepartijen Groen en sp.a vinden de aanpak van Schauvliege onvoldoende ambitieus. "U schuift de verantwoordelijkheid van u af. Waarom hebt u niet de ambitie om naar een gecoördineerd en overkoepelend beleid te gaan?", zo vroeg sp.a-parlementslid Bruno Tobback.

Ook coalitiepartner Open Vld toonde zich scherp voor Schauvliege. Zo mag Vlaanderen niet tevreden zijn met een "gemiddeld goede score". "Een statisticus verdrinkt in een rivier van gemiddeld 20 centimeter", aldus Willem-Frederik Schiltz. Hij pleit voor de organisatie van een staten-generaal rond de luchtkwaliteit en een versnelling van de bestaande en geplande ingrepen.

Zo'n staten-generaal is volgens minister Schauvliege echter helemaal niet nodig. Volgens haar zijn er net met steden als Antwerpen en Gent al lokale actieplannen gemaakt met de input van die lokale overheden.

bron: Belga