Minister Geens betreurt actie van Veiligheidskorps

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Justitie Koen Geens betreurt de staking van het Veiligheidskorps in Brussel. Het korps, dat instaat voor de overbrenging van gedetineerden uit de gevangenissen naar de gerechtsgebouwen en voorleiding in de rechtszaken, heeft vandaag opnieuw het werk neergelegd omdat een aantal agenten van het korps een promotie dreigen mis te lopen. "De bevorderingssselectie is geen automatische procedure of bevordering", klinkt het. "Bovendien zijn er goede voorwaarden voor de overdracht van het personeel naar de DAB vastgelegd." Volgens de vakbonden verkeren een aantal van de jongste, laatst gerekruteerde leden van het korps in de voorwaarden om een promotie te krijgen maar weigeren de overheden al maandenlang de proeven daarvoor te organiseren.

"Een aantal personeelsleden die net voldoen aan de anciënniteitsvoorwaarden om deel te nemen aan een vergelijkende bevorderingsselectie zijn misnoegd omdat de overheid deze selectie momenteel niet organiseert", zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van de minister van Justitie. "Dit is geen automatische procedure of bevordering. Het is echter zo dat het nog maar van het najaar van 2016 geleden is dat dit examen georganiseerd werd. Op basis van dit examen werden recent 129 personeelsleden bevorderd waarvan de helft met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017 op basis van een akkoord dat hieromtrent was afgesloten met de vakbonden. Ongeveer de helft van de personeelsleden die nu voldoen aan de voorwaarden om deel te nemen aan deze selectie, voldeden reeds aan deze voorwaarden toen dit georganiseerd werd in 2016, maar hebben toen niet deelgenomen of waren niet geslaagd.

Bovendien zijn er goede voorwaarden vastgelegd voor de overdracht van het personeel naar de directie 'beveiliging' van de federale politie (DAB), klinkt het nog. "De meesten zullen heel snel na 1 januari 2019 al een baremieke bevordering bekomen en een aantrekkelijke loopbaan bij de federale politie starten."

Op 8 oktober vindt opnieuw overleg plaats met de sociale partners.

bron: Belga