Jeroen Piqueur tekent cassatieberoep aan tegen celstraf voor fiscale fraude

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur, die van het Gentse hof van beroep vier maanden effectieve celstraf kreeg voor grootschalige fiscale fraude, gaat in cassatieberoep. Dat meldt De Tijd en het bericht wordt bevestigd door Hans Rieder, de nieuwe advocaat van Piqueur. Jeroen Piqueur werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshorestructuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was. Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten.

Piqueur kreeg van het hof van beroep vier maanden effectieve celstraf, 1,5 miljoen euro geldboete en 2,3 miljoen euro verbeurdverklaring opgelegd. De verdediging ging het arrest bestuderen, verklaarde zijn voormalige advocaat Raf Verstraete na de uitspraak. Piqueur heeft nu effectief cassatieberoep aangetekend, zegt advocaat Rieder, die hem ook bijstaat in het lopende gerechtelijke onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank. Jeroen Piqueur is vrij onder voorwaarden in dat onderzoek en mag in het kader daarvan niet met de pers praten.

Tussen de persoonlijke schuldeisers van Piqueur zijn achter de schermen onderhandelingen aan de gang, meldt De Tijd. De belangrijkste schuldeisers zijn de curatoren van de bank en de investeringsmaatschappij Saffelberg van ondernemer Jos Sluys, die samen ongeveer 27 miljoen euro van Piqueur eisen. Piqueur en zijn zoon Ruben zijn intussen ook gedagvaard in persoonlijk faillissement.

bron: Belga