Frans-Duitse lander op asteroïde neergestreken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een door de Japanse sonde Hayabusa-2 uitgezette Frans-Duitse lander is vandaag veilig neergestreken op de asteroïde Ryugu. Dit heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa meegedeeld. Het gaat om de tien kilo wegende MASCOT van het Franse en het Duitse ruimtevaartbureau, respectievelijk CNES en DLR. De Hayabusa-2 liet het tuig vrij om 03.57 uur Belgische tijd, 51 meter boven het oppervlak van Ryugu. Zowat twintig minuten later stond de MASCOT veilig en wel op de asteroïde.

Ryugu bevindt zich op 325 miljoen km van ons. De planetoïde is 900 meter groot. "Het kon niet beter zijn gegaan", zei projectmanager Tra-Mi Ho bij het DLR. MASCOT moet de oppervlaktetemperaturen en het magnetisch veld van Ryugu meten. Voorts moet de lander de mineralogische en geologische oppervlak bestuderen.

Volgens het JAXA zou het Frans-Duitse tuig zestien uur moeten werken, wat overeenkomt met twee dagen op Ryugu. Eind september zette de Hayabusa-2 nog twee kleine robotjeeps uit die op de planetoïde neerkwamen. De moedersonde was eind juni aangekomen.

Wetenschappers denken dat de asteroïde organische substanties en gehydrateerde mineralen heeft. De vorsers hopen meer te leren over het ontstaan en de evolutie van ons zonnestelsel.

De in december 2014 op de ruimtehaven Tanegashima gelanceerde Hayabusa zelf moet eind 2020 naar de Aarde terugkeren met stalen van de asteroïde, dankzij drie landingen.

bron: Belga