Vijftien nazisympathisanten kandidaat voor Vlaams Belang

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Vlaams Belang trekt naar de verkiezingen met minstens vijftien kandidaten die van nazisympathieën verdacht kunnen worden, zo blijkt uit onderzoek van Het Laatste Nieuws waarover ook De Morgen vandaag bericht. Het gaat daarbij niet om steunbetuigingen aan groepen als Schild & Vrienden, maar om 'likes' voor Adolf Hitler en een veroordeelde terrorist. Tien verkiezingskandidaten van het Vlaams Belang, onder wie twee lijsttrekkers, geven op sociale media blijk van sympathie voor Tomas Boutens, een gewezen beroepsmilitair die vijf jaar geleden als terrorist werd veroordeeld. Hij leidde de neonazistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw, en plande bloedige aanslagen om Vlaanderen blank te houden. Hij wilde zelfs Filip Dewinter vermoorden om diens aanhang mee te sleuren in een burgeroorlog, die uiteindelijk tot een rechts bewind moest leiden. Dat VB'ers hem steunen, is des te frappanter omdat de partij twee jaar geleden nog pleitte om terroristen de doodstraf te geven, aldus Het Laatste Nieuws.

De krant vond ook vijf kandidaten - onder wie ook een lijsttrekker - die likes geven aan Adolf Hitler en andere nazistische uitingen.

Vlaams Belang zegt dat het een tuchtprocedure zal starten tegen alle betrokkenen. Hen van de lijsten halen, gaat niet meer. "Elke kandidaat zal afzonderlijk worden behandeld, met als eindbeslissing het al dan niet verder functioneren binnen het Vlaams Belang", laat een woordvoerder in de krant verstaan. "Wij zijn een democratische vrijheidspartij en verwerpen elke ideologie die daar haaks op staat. Dat geldt zowel voor het islamisme, het communisme als het nazisme."

bron: Belga