Rellen na massabetoging van Catalaanse separatisten

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Barcelona kwamen maandagavond zo'n 180.000 Catalanen op straat, één jaar na het referendum voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Het kwam na afloop tot rellen. Honderden manifestanten gooiden omstreeks 21 uur hekkens omver die het regionale parlement moesten beschermen. Verschillende gemaskerde betogers gooiden met stenen naar de politie en probeerden barricades op te werpen. De ordediensten chargeerden. Uiteindelijk keerde de rust weer nadat de manifestanten zich hadden verspreid over de omliggende straten, bevestigt een woordvoerder van de lokale politie.

Ook tijdens het referendum voor onafhankelijkheid, op 1 oktober 2017, kwam het tot geweld tussen Catalanen en de politie. De beelden gingen de wereld rond. Een ruime meerderheid van de Catalanen stemde vorig jaar voor onafhankelijkheid, maar de Spaanse regering weigert de uitslag te erkennen omdat het referendum verboden was.

Eerder maandag hadden enkele radicale separatistische groepen al een aantal wegen en spoorlijnen geblokkeerd in Catalonië. Onder meer de hogesnelheidstrein tussen Figueras en Barcelona werd tijdelijk geblokkeerd, net als de A7 richting Valencia en de A2 richting Madrid. De Spaanse vlag werd weggehaald op de zetel van de Catalaanse regering in Gerona.

Bron: Belga