Unicef werkt volop aan hulpverlening voor slachtoffers Sulawesi

door
Belga
Leestijd 2 min.

Medewerkers van Unicef zijn druk bezig om zuiver drinkwater te voorzien voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Indonesië. Ook worden sanitaire voorzieningen opgezet om uitbraak van ziekten te voorkomen. Daarnaast helpt de organisatie kinderen die in de chaos van de ramp alleen zijn en registreert hen om hen zo snel mogelijk met familie te herenigen. "Drinkwater is van levensbelang na een ramp", benadrukt Philippe Henon, woordvoeder van Unicef België. "Bijkomend nadeel is dat er al weinig voorzieningen waren in het getroffen gebied." Met mobiele waterzuiveringsunits wil Unicef zo snel mogelijk in veilig drinkwater voorzien. Een andere zorg is ondervoeding onder kinderen. Op Pula waren al veel ondervoede kinderen en de angst is dat hun situatie zal verslechteren.

Ook werkt Unicef aan het creëren van veilige plekken om te spelen en leren. "Honderden scholen in het getroffen gebied zijn beschadigd. Na een ramp is het van belang om kinderen zo snel mogelijk weer school te bieden. De dagelijkse lessen geven kinderen structuur en het helpt hen de gebeurtenissen te verwerken. Ook bieden we zo snel mogelijk psychosociale steun voor de jongste slachtoffers van de ramp", legt Henon uit.

"Na de vorige tsunami van 2004, waarbij ruim 200.000 mensen omkwamen, was het van groot belang om zo snel mogelijk te inventariseren waar het meest dringend hulp nodig was, en hoe we die het meest effectief konden verlenen. Drinkwater is van levensbelang, net als het herenigen van families om alleenstaande kinderen te beschermen, zodat ze niet in verkeerde handen vallen", benadrukt de woordvoerder van Unicef.

Unicef België lanceert een oproep en giften zijn welkom via IBAN BE31-0000-0000-5555 met vermelding "Tsunami Indonesië".

bron: Belga