Belgische viskweker pioniert met water van tomatenplantage

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Kruishoutem koppelt Stijn Van Hoestenberghe de wateraanvoer van zijn viskwekerij aan de tomatenplantage Tomato Masters. De 150 ton omegabaars die hij in 2019 zal produceren, wordt voortaan voorzien van water van het naburige bedrijf. Dankzij dat circulair systeem behoort Aqua4C tot de meest duurzame viskwekerijen ter wereld.

Vanaf vandaag koppelt Aqua4C, dat jaarlijks 20 miljoen liter water nodig heeft, haar watersysteem aan het reservoir van Tomato Masters. De visboer treedt op als tussenstation: bij Tomato Masters wordt neerslag opgevangen en opgespaard. Dat water wordt opgeslagen in twee tanken naast de kwekerij, die de omegabaars in 27 bassins laat zwemmen. De verdamping wordt gecompenseerd door het dak van Aqua4C.

De visboer maakt zo gebruik van de energie en het gezuiverde regenwater dat van de daken van Tomato Masters in haar bassins vloeit. De omegabaars groeit op in gezuiverd regenwater dat tot 27 graden Celsius wordt verwarmd met de restwarmte van de buren. Op zijn beurt vloeit het voedingsrijke afvalwater van de omegabaarskwekerij na filtering en zuivering terug naar de tomatenkwekerij die er tomaten mee kweekt en zo 10 à 20 procent bespaart op meststoffen.

In België wordt relatief weinig vis gekweekt in vergelijking met de rest van de wereld. Toch is het systeem in Kruishoutem "uniek en het grootste in zijn soort", zegt Stijn Van Hoestenberghe. De doctor in de biologie richtte in 2014 het bedrijf op en wil zijn expertise delen door landbouwscholen aan te sporen om opleidingen aquacultuur op te nemen in hun aanbod. Zo kan de duurzame productiemethode ook een antwoord geven op problemen als overbevissing.

bron: Belga