Kwart van jongeren loop risico op zelfdoding

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Vlaanderen bevinden 125.000 jongeren - ofwel een op de vier - zich in een risicogroep voor zelfdoding. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een wetenschappelijke test die de Vlaamse overheid liet ontwikkelen, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen zaterdag. Neuropsycholoog Michael Portzky ontwikkelde de test in opdracht van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Hij peilt bij jongeren tussen 12 en 18 jaar naar hun mentale veerkracht en kwetsbaarheid.

Portzky liet 4.500 jongeren deelnemen en stelde vast dat liefst 25 procent onder hen binnen een risicogroep voor zelfdoding valt. "Niet al die jongeren zullen ooit een zelfmoordpoging ondernemen, maar ze beschikken wel over ernstige kenmerken die daartoe kunnen leiden", zegt hij. Het gaat onder meer om een lage veerkracht, hoge kwetsbaarheid, slecht omgaan met stress en een beperkt sociaal netwerk waarbij je terechtkan met problemen.

Voorts geeft 26 procent van de jongeren ook toe dat ze al aan zelfmoord gedacht hebben bij een tegenslag en zegt 18 procent dat ze de neiging hebben om zichzelf pijn te doen als ze zich ongelukkig voelen.

Vandeurzen zal de test begin 2019 via de website NokNok.be beschikbaar maken voor heel Vlaanderen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en op zelfmoord1813.be.

bron: Belga