Elon Musk stapt op als voorzitter in schikking met SEC

Elon Musk stapt op als voorzitter in schikking met SEC
Elon Musk stapt op als voorzitter in schikking met SEC

Elon Musk heeft zaterdag een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De oprichter van de bouwer van elektrische auto’s Tesla moet binnen de 45 dagen zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur opgeven en moet uit eigen zak een boete van 20 miljoen dollar betalen, zo melden Amerikaanse media. Hij mag wel aanblijven als CEO. Ook Tesla moet 20 miljoen dollar ophoesten en twee nieuwe onafhankelijke bestuurders aanduiden. De SEC had Musk donderdag aangeklaagd op verdenking van misleiding van beleggers wegens een reeks “roekeloze en onware” berichten op Twitter. De topman tweette onlangs dat hij werkte aan een privatisering van Tesla. Vooral een berichtje dat financiering voor het van de beurs halen van de maker van elektrische auto’s al rond zou zijn, veroorzaakte ophef en bleek later ook voorbarig te zijn. Het privatiseringsplan is inmiddels ingetrokken.
De tweets brachten een run op de aandelen van Tesla teweeg, al waren er direct al vragen over de wijze waarop het nieuws werd gedeeld en vooral over de geringe onderbouwing. Toen er een toelichting kwam bleek de onderbouwing te rammelen, waarop de aandelen fors inleverden.
Musk sprak donderdag in een reactie van een “ongerechtvaardigde procedure van de SEC”. De schikking die hij nu trof, moet nog worden goedgekeurd door een rechter.

bron: Belga