Duizenden manifesteren in Pristina tegen Kosovaarse president

door
Belga
Leestijd 1 min.

Duizenden etnische Albanezen hebben vandaag in de Kosovaarse hoofdstad Pristina gemanifesteerd tegen president Hashim Thaci. Ze eisen dat hij zich terugtrekt uit de politieke onderhandelingen met Servië, zo meldden lokale media. Op televisiebeelden is te zien hoe manifestanten met Albanese, Duitse en Amerikaanse vlaggen zwaaien. Ze eisen dat Servië en Kosovo geen grondgebied uitwisselen. Die optie is aangehaald als een mogelijke oplossing voor de aanhoudende politieke patstelling tussen beide landen, tijdens de gesprekken tussen Thaci en zijn Servische ambtsgenoot Aleksandar Vucic.

Kosovo telt bijna alleen etnisch Albanese inwoners. Het gebied scheurde zich tien jaar geleden eenzijdig af van Servië en wordt nu erkend door meer dan 110 landen wereldwijd.

Servië beschouwt Kosovo als een afgescheiden provincie en Servisch grondgebied. Verzoening met Kosovo is een sleutelvoorwaarde voor Servië als kandidaat-lid van de Europese Unie.

Thaci bracht vandaag een verrassingsbezoek aan de Gazivoda-dam in het noorden van Kosovo. Daar wonen etnische Serviërs. Als reactie bracht buurland Servië het leger en de politie in hoge staat van paraatheid, aldus de Servische president. Thaci verliet de dam na 15 minuten en keerde terug naar gebieden met Albanese meerderheid.

Bron: Belga