Bottas verovert pole in Grote Prijs van Rusland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Fin Valtteri Bottas (Mercedes) vertrekt morgennamiddag vanuit polepositie in de Grote Prijs van Rusland, de zestiende manche van het WK Formule 1. Bottas zette de scherpste tijd neer in het derde kwalificatiedeel. Met 1:31.387 bleef hij zijn ploegmaat Lewis Hamilton (1:31.532) voor. De Britse wereldkampioen en WK-leider staat morgen op de startgrid naast Bottas op de eerste rij. Voor Bottas is het de tweede pole van het seizoen, de zesde uit zijn carrière. Vorig jaar boekte de Fin zijn eerste GP-zege uit zijn carrière in Sotsji.

De Ferrari's van Sebastian Vettel, Hamiltons concurrent voor de wereldtitel, en Kimi Räikkönen vertrekken vanaf de tweede rij. Achter hen staan Kevin Magnussen (Haas) en Esteban Ocon (Force India).

Stoffel Vandoorne (McLaren) werd vandaag als negentiende andermaal uitgeschakeld in het eerste kwalificatiedeel (Q1). Hij start echter niet helemaal achterin het veld, want zijn ploegmaat Fernando Alonso, de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Max Verstappen, en de Toro Rosso's van Pierre Gasly en Brendon Hartley kregen een gridstraf wegens het vervangen van motoronderdelen. Verstappen, Ricciardo en Gasly beslisten daarom niet in actie te komen in het tweede kwalificatiegedeelte. Ook Renault-duo Carlos Sainz en Nico Hülkenberg reden niet in Q2 om tactische redenen, zo starten ze morgen als respectievelijk 11e en 12e en kunnen ze vrij hun banden kiezen.

Het startsein van de Grote Prijs wordt morgen om 13u10 Belgische tijd gegeven.

bron: Belga