Wellens voelt zich goed in rol van kopman

Wellens voelt zich goed in rol van kopman

Tim Wellens is zondag één van de vier kopmannen voor de Belgische heren elite op het WK wielrennen. “Ik voel me goed”, zei hij op een persmoment van de Belgische ploeg. “Maar ik ben helemaal geen topfavoriet, er staan nog een aantal renners hoger in de ranking, zoals Alaphilippe en Valverde, om maar twee namen te noemen.” Met vier namen ze plaats aan de tafel. Vier kopmannen: Tiesj Benoot, Tim Wellens, Greg Van Avermaet en Dylan Teuns. Al mag daar wel een kanttekening bij, Van Avermaet en Benoot krijgen iets minder bescherming dan Teuns en Wellens. Xandro Meurisse verwoordde het eerder als volgt: “Mijn taak is om Teuns de hele dag bij te staan.” Op de vraag wie de andere drie kopmannen als bescherming kregen, bleef het lange tijd giswerk. Tot het dan uiteindelijk kwam. “Ik heb geen renner als bodyguard”, stelde Van Avermaet. “Maar wees gerust, ik kan mijn plan alleen trekken”, waarop Benoot zei dat hij ook niet op een persoonlijke knecht moest rekenen.

Wellens krijgt zo’n man wel in steun. Wie dan wel? “Dat mag ik niet verklappen”, repliceerde hij. “We gaan onze tactiek niet uit de doeken doen.” Maar dat heeft toch niets met tactiek te maken, werd opgeworpen. “Wel, laat het me zo stellen. Serge Pauwels zou die rol zeer goed kunnen vertolken voor mij”, lachte de renner van Lotto Soudal.

Klaar dus, Teuns en Wellens echte kopmannen met een persoonlijke knecht. “Ik zie die rol als kopman volledig zitten”, aldus Wellens. “Vorig jaar reed ik in dienst van de ploeg, nu mag ik mijn eigen kans gaan. Ook bij Lotto Soudal ben ik kopman en ik vind hier een parcours waarop ik wel uit de voeten kan, al moet je wel over superbenen beschikken om hier te winnen. Het is zeker één van de zwaarste wereldkampioenschappen ooit die ik gereden heb, een eerlijk parcours, en er zijn weinig andere eendagswedstrijden die zo zwaar zijn als die van zondag.”

Wellens vermoedt dat de koers pas zal openbreken in de plaatselijke rondes. “De hellingen in de eerste 80 kilometer vallen vroeg in de wedstrijd, waardoor ze niet echt een cruciale factor zijn. Zal de koers beslist worden op de slotklim? Moeilijk te zeggen. Veel renners zullen schrik hebben voor die klim en al vroeger aanzetten”, vermoedt hij. “Dus de wedstrijd kan mogelijk al vroeger beslist worden. Wat ik zelf moet doen? Tja, ik hoef geen schrik te hebben voor die slotklim, maar ik moet ook niet wachten tot de laatste 100 meter om aan te zetten. Veel hangt ook af van de vorm van de dag. Je moet echt superbenen hebben om daar mee te zijn. Heb je boven een handvol seconden, dan volstaat dat wellicht voor de zege. Want daarna volgt een redelijk technische, snelle afdaling en is het maar 8 km tot de finish. Het wordt moeilijk om daar nog iemand of een paar renners terug te grijpen.”

“We horen niet bij de favorieten, maar dat neemt niet weg dat we niet kunnen winnen. We hebben meerdere troeven en die moeten we zeker uitspelen op dit WK. Het wordt een eerlijke koers, waarin de sterkste zal winnen.”

bron: Belga