"Snellere beschikbaarheid van Tihange 1 geeft geen enkele garantie"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Dat de kernreactor Tihange 1 al vanaf midden november weer beschikbaar zal zijn na onderhoud, betekent nog niet dat het probleem voor een mogelijk stroomtekort opgelost is. Dat stelt professor Ronnie Belmans (EnergyVille/KU Leuven). "Wat dragen die twaalf extra dagen nu bij?", vraagt professor Belmans zich af. "Deze beslissing zal fundamenteel niets oplossen voor de bevoorradingszekerheid. Zeker voor het tweede deel van de winter is er nog geen garantie dat het stoomtekort vermeden zal worden." Over de veiligheid van de centrale maakt hij zich geen veel zorgen als de nucleaire waakhond FANC zijn goedkeuring geeft.

De kans is volgens de energiespecialist groot dat we de winter zonder kleerscheuren doorkomen en blackouts uitblijven, aangezien dat grotendeels afhangt van de weersomstandigheden. Maar "dat maakt het net zo cynisch", want dan zullen er stemmen klinken die de problemen relativeren, aldus Belmans.

"Er is wel degelijk een fundamenteel probleem als zes van de zeven kerncentrales in ons land stil liggen", stelt hij. Belmans ziet enkel heil in gascentrales, maar daarover nam de huidige regering geen enkele beslissing.

bron: Belga