Nog geen weekendplannen? Deze tips helpen je op weg

Weet je niet goed wat aan te vangen met je zee van tijd in het weekend? Dan brengen deze tips wellicht heil. 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Cokeryen. Photo, film, food by Tony Le Duc.

(nog tot 13/1, Antwerpen)

Tony Le Duc

Vlaanderen staat de komende jaren helemaal in het teken van de Vlaamse meesters en Antwerpen doet mee met het stadsfestival Antwerpen Barok. In een nieuwe tentoonstelling in het Snijders&Rockoxhuis brengt culinair fotograaf Tony Le Duc een ode een Frans Snijders en zijn imposante stillevens en markttaferelen: beide kunstenaars verheffen basisvoedsel tot kunst. Le Duc plaatst zijn nieuwe foto- en videowerk naast de schilderijen van Snijders - in diens eigen atelier - en werpt zo een nieuwe blik op de barokperiode.

Drawing Days

(nog tot 30/9, Oostende)

Dit weekend wordt er in heel Oostende lustig op los getekend. Door kunstenaars en professionele tekenaars, maar ook gewoon door iedereen die daar zin in heeft. Volg de Window Walk en bewonder de prachtige tekeningen op de ramen van cafés en winkels, ga naar een van de tentoonstellingen en zie de aanwezige tekenaars live aan het werk in hun atelier. Of steek zelf de handen uit de mouwen: figureer in een Ensoriaans tableau, krabbel mee aan een gigantisch Post-itkunstwerk en laat een tekenaar zich uitleven op je hand.

Dag van de Wijers

(30/9, Verschillende locaties in Limburg)

Limburg staat deze zondag helemaal in het teken van de Wijers, ook wel bekend als het land van 1001 vijvers. Ontdek al wandelend of fietsend, met of zonder gids, het prachtige natuurdomein en geniet van de vele activiteiten: spot everzwijnen, vleermuizen of het zeldzame groene boskikkertje, werp een blik achter de schermen van een viskwekerij of maak een ritje met een huifkar. Graag wat actiever? Waag je dan aan een potje surfen op het droge, sla een vis aan de haak of ga geocachen. In elk geval: geniet van het groen!

The Sound of V(iolin)

(30/9, Leuven)

Foto T. Severens

Al voor de derde keer wijdt Leuven een themadag aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Pas in mei volgend jaar strijden daar de beste violisten ter wereld om de felbegeerde titel, maar dit weekend kan je in de Sint-Pietersabdij al heel wat vioolgeweld aan het werk zien. Het jonge Leuvense orkest Violet speelt muziek gecomponeerd door de Syrische vluchteling Shalan Alhamwy, het Estse duo Maarja Nuut & Ruum combineren viool met elektronische muziek en Elisabethlaureaten Ning Kam en Liebrecht Vanbeckevoort sluiten feestelijk af. Dat en nog veel meer, dit weekend in Leuven.

DAKkan

(nog tot 30/9, Antwerpen)

Een primeur dit weekend: het allereeste dakfestival van Antwerpen! Ga op tocht langs de daken van de stad en ontdek Antwerpen vanop ongekende hoogten. En wat valt daar dan te beleven, op al die daken? Een film, bijvoorbeeld, op dat van de universiteit. Maar er zijn ook yogasessies, ontbijtjes, jazzconcerten, en feestjes met een uitzicht. Of ga voor het totaalpakket en maak een dakwandeling langs de bijzonderste daken van de stad. Want daken zijn de parken van morgen.