Kavanaugh houdt onschuld vol en noemt beschuldigingen een schande voor VS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kandidaat-rechter voor het Hooggerechtshof Brett Kavanaugh heeft donderdag tijdens zijn hoorzitting in de Senaat verklaard dat hij zijn kandidatuur niet zal intrekken. Hij houdt zijn onschuld vol en noemt de beschuldigingen aan zijn adres een schande voor de Verenigde Staten. Eerder op de dag getuigde Christine Blasey Ford over hoe ze in 1982 door Kavanaugh op een bed geduwd zou zijn, waarna hij haar zou hebben willen uitkleden.

"Niemand zal me zover brengen dat ik me terugtrek uit het proces", aldus Kavanaugh in zijn vurige openingsverklaring. "Ik ben onschuldig. Ik heb nooit seksueel geweld gebruikt tegen iemand, niet op de middelbare school, niet op de universiteit."

Hij was tijdens zijn getuigenis erg emotioneel, zeker als hij sprak over zijn tienjarige dochter en het effect dat de beschuldigingen hebben op zijn gezin.

Ook verklaarde Kavanaugh dat hij niet op het feest was waar de feiten volgens Ford plaatsvonden. "Ik weet dat elke soort van onderzoek me zal vrijspreken", aldus Kavanaugh.

"Dit benoemingsproces is een nationale schande geworden", zei hij ook. "De grondwet geeft de Senaat een belangrijke rol in dat proces, maar jullie hebben adviseren en toestemming geven vervangen door opsporen en vernietigen ('search and destroy')."

De rechter beschuldigt de Democraten in de Senaat er bovendien van om er alles aan te doen om zijn aanstelling tegen te houden, door bijvoorbeeld te zeggen dat de mensen die hem steunen slechte mensen zijn. "Door dergelijke uitspraken te doen mag het niet verbazen dat mensen alles willen doen, zelfs fysieke bedreigingen uiten tegenover mijn familie", zei hij.

"Dit heeft mijn gezin vernietigd, en mijn goede naam", aldus Kavanaugh nog. "Deze afgelopen twee weken waren een georkestreerde politieke aanval, aangewakkerd door opgekropte woede tegenover president Trump en de verkiezingen van 2016."

Kavanaugh stelde ook nog dat hij er niet aan twijfelt dat Ford door iemand zou zijn aangeraand, maar dat hij niet de dader was.

Bron: Belga