Zowat 200 politieagenten protesteren aan Brussels justitiepaleis

Aan het Brusselse justitiepaleis hebben deze voormiddag een 200-tal agenten een stil protest gehouden, na een oproep van politievakbonden NSPV en VSOA. Ze zijn er niet over te spreken dat Noureddine Cheikhni, een van de moordenaars van politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen, onlangs door de Luikse strafuitvoeringsrechtbank onder elektronisch toezicht is geplaatst, waardoor hij de rest van zijn straf buiten de gevangenis mag uitzitten met een enkelband. De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar 27-jarige collega Peter Van Stalle waren kort voor 3 uur in de ochtend van 4 december 2007 op zoek naar de bestuurders van een achtergelaten Volvo, toen ze in de Beerselsestraat in Lot onder vuur werden genomen door onbekenden. Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega werd zwaargewond. De daders schoten ook buurtbewoner Ismaël Saccoor neer en stalen zijn Peugeot om er vandoor te gaan.

Anderhalve maand later, op 19 januari 2008, kon de politie de drie verdachten oppakken. Die stonden in het voorjaar van 2011 terecht voor het Brusselse assisenhof en werden daar veroordeeld tot 30 jaar cel.

Eén van hen, Noureddine Cheikhni, werd door de Luikse strafuitvoeringsrechtbank onder elektronisch toezicht geplaatst, tot grote woede van de slachtoffers en de politievakbonden.

“Ik denk dat de strafuitvoeringsrechtbank toch niet goed gekeken heeft naar het hele parcours van die man”, zegt één van de protesterende politiemensen. “De voorwaardelijke vrijlating en andere gunstmaatregelen waren oorspronkelijk bedoeld voor mensen die een eerste keer iets mispeuterd hadden. De drie moordenaars van Kitty waren allemaal al eerder veroordeeld voor zware criminele feiten.”

Het stil protest werd luidruchtig afgesloten toen alle aanwezige politievoertuigen gedurende meer dan een minuut hun sirenes lieten loeien.

bron: Belga