Minister Marghem heeft 750 MW extra gevonden

Minister Marghem heeft 750 MW extra gevonden

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft 750 MW extra capaciteit gevonden om de onverwachte sluiting van de kerncentrales op te vangen. Dat heeft ze vandaag aangekondigd. Ter herinnering: vrijdag raakte bekend dat de kerncentrales Tihange 3 en 2 niet zouden heropstarten in september en oktober, maar pas in maart en juni volgend jaar. Daardoor zal in november enkel Doel 3 draaien. Volgens de minister kwamen Electrabel en de gascentrale van Vilvoorde een princiepsakkoord overeen voor een totaal van 250 MW. De vestiging in Vilvoorde kwam maandagavond al in beeld toen Marghem mogelijke oplossingen voor een dreigend stroomtekort naar voren schoof. Daarnaast kan Electrabel tijdens de piekuren de productiviteit van de gascentrales opdrijven met 100 MW. Engie kan ook ondersteunende eenheden mobiliseren voor een totaal van 200 MW.

Ze wijst erop dat andere bijkomende oplossingen voor minstens 200 MW worden bestudeerd. De MR-politica heeft ook contact opgenomen met buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk om via de interconnectiviteit de energiebevoorrading in november te garanderen.

De minister benadrukt dat de 750 MW een eerste stap betekent, maar nog niet voldoende is. “Maar ik blijf vechten voor elke megawatt. Engie moet verdere inspanningen leveren.” Marghem roept nog een task force samen, onder leiding van haar kabinet, samen met het kabinet van de premier, netbeheerder Elia, energieregulator CREG en de groep Engie-Electrabel. “Ik blijf gaan voor elke capaciteit aan de laagste prijs”, besluit Marghem.

bron: Belga