Staking Ryanair blijft beperkt in België

Ryanair
Foto Belga / Jasper Jacobs

Het aantal vluchten van luchtvaartmaatschappij Ryanair dat morgen vervalt door een staking in verschillende Europese landen, waaronder België, is verminderd naar 150. Eerder rekende Ryanair op 190 vluchten die zouden vervallen. Daardoor zouden 30.000 passagiers enige mate van overlast ondervinden.

Volgens Ryanair gaat het overgrote deel van het personeel morgen gewoon aan het werk. In totaal zijn er op die dag 2.400 vluchten van de Ierse prijsvechter gepland. Alle betroffen passagiers zijn ingelicht over hun vervallen vluchten, aldus de maatschappij.

Het conflict van de piloten en het cabinepersoneel met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert.

“Personeel steunt staking niet”

De staking is alleen bedoeld om de luchtvaartmaatschappij te schaden en heeft niets te maken met de rechten van de werknemers. Dat zei Ryanair-topman Michael O’Leary gisteren tijdens een persconferentie in Diegem. «De piloten en het cabinepersoneel steunen de staking niet», hekelde O’Leary.

De topman schoof de schuld van de impasse in het overleg over vakbondserkenning en de arbeidsvoorwaarden van de werknemers volledig in de schoenen van de vakbonden. Ze zijn ongeorganiseerd en niet geïnteresseerd in een akkoord, klonk het. Zo hekelde O’Leary dat één vakbond (de christelijke bediendebond LBC-NVK/CNE) oproept tot staking, terwijl de twee andere bonden daar niet bij betrokken waren.

Twee vluchten geschrapt in België

Brussels Airport meldde ondertussen dat Ryanair omwille van de staking twee retourvluchten schrapt op de luchthaven. De stand van zaken voor Brussels Airport lijkt te bevestigen dat de impact van de staking beperkt zou blijven voor ons land.