Zuid-Soedanese arts krijgt VN-vluchtelingenprijs

De arts Evan Atar Adaha, die mensen behandelt die ontheemd zijn door de burgeroorlog in Zuid-Soedan, krijgt dit jaar de Nansen Refugee Award. Dat maakt het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) dinsdag bekend. Het interne conflict creëerde de op twee na grootste internationale vluchtelingencrisis. In het jonge land zijn er 1,9 miljoen ontheemden. In totaal 2,5 miljoen anderen zijn de grens over gevlucht.
Atar werkt in de enige functionerende ziekenhuisafdeling in de staat Upper Nile, die 200.000 inwoners telt. Daarvan zijn er 144.000 vluchtelingen uit het naburige Soedan, en 17.000 ontheemden van elders uit Zuid-Soedan.
“Atars werk gedurende decennia van burgeroorlog en conflict is een lichtend voorbeeld van diepe menselijkheid en onbaatzuchtigheid”, zei Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, in een persbericht. “Door zijn onvermoeibare inspanningen zijn duizenden levens gered. Ontelbare mannen, vrouwen en kinderen kregen een nieuwe kans om een toekomst op te bouwen.”
De VN-prijs van 150.000 dollar, ten gunste van dienstbaarheid aan mensen op de vlucht, is gefinancierd door Noorwegen en Zwitserland. De ceremonie vindt plaats op 1 oktober in Genève.

bron: Belga