Vlaamse Belastingdienst inde dit jaar al 4,9 miljoen euro bij wegcontroles

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) heeft dit jaar al 4,9 miljoen euro geïnd bij controles langs de weg op het betalen ven de verkeersbelasting. Dat is evenveel als in heel 2016. Het is afwachten of het record van vorig jaar (6,6 miljoen euro) sneuvelt. Dat heeft Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) vandaag bekendgemaakt. De Open Vld-minister woonde vandaag een controleactie bij in Aalter. Het ging om een geïntegreerde actie van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel), de politie en de sociale inspectie.

De fiscus controleert via een nummerplaatscanner of er voor auto’s die langsrijden wel verkeersbelasting is betaald. Als dat niet het geval is wordt de auto langs de kant gezet. Wie de verkeersbelasting niet betaalt, is ook vaak niet in orde met de technische keuring, verzekering, enzovoort.

Bij de controleactie in Aalter lag de focus op grote SUV’s ingeschreven als lichte vrachtauto, Hummers, auto’s ingeschreven als taxi, wagens met Z-platen en buitenlandse nummerplaten.

Al jaren schommelt het aantal overtreders rond de 1 procent. Volgens Tommelein wordt jaarlijks één op de vier auto’s gecontroleerd. “De pakkans voor wie de verkeersbelasting niet betaalt, is dus heel hoog. Met systematische en gerichte controles, zorgen we ervoor dat iedereen eerlijk bijdraagt en wie de kantjes er afloopt, gevat wordt. Iedereen gelijk voor de wet”, aldus Tommelein.

bron: Belga