Onbeschikbare kerncentrales – “Electrabel casht op mogelijke stroomuitval”

“Hoewel er op dit moment nog geen sprake is van een stroomtekort, is de elektriciteitsprijs maandag verdubbeld.” Dat zegt sp.a-voorzitter John Crombez dinsdagavond. Volgens hem is het dus Electrabel dat, ondanks de kritiek op het onderhoudsbeleid van de stroomproducent, toch langs de kassa passeert. Electrabel liet maandag weten dat de kerncentrales Tihange 3 en 2 niet zouden heropstarten in september en oktober, maar pas in maart en juni volgend jaar. Daardoor zal in november enkel Doel 3 draaien. Minister van Energie Marie Christine Marghem laat nagaan of het bedrijf daarvoor aansprakelijk kan worden gesteld.
John Crombez wijst er nu op dat de groothandelsprijs voor elektriciteit in België maandag is verdubbeld, volgens hem als gevolg van de berichten over een mogelijk stroomtekort in november. “De vraag naar elektriciteit is maandag gelijk gebleven, de prijs is dus puur door de onzekerheid gestegen.” Dinsdag is de prijs opnieuw genormaliseerd.
Electrabel heeft maandag een dag lang kunnen profiteren van de hogere prijs, volgens de sp.a’er. “Het bedrijf gaat met de winst lopen en de consument zal dit opnieuw doorgerekend krijgen.”

bron: Belga