Frankrijk ziet Aquarius liever niet komen

Frankrijk ziet Aquarius liever niet komen

Verschillende Franse ministers hebben vandaag kritisch gereageerd op de beslissing van het reddingsschip Aquarius 2 om koers te zetten richting de haven van Marseille. Het schip, dat beheerd wordt door de ngo’s SOS Mediterranee en Artsen Zonder Grenzen (AZG), krijgt van zowel Italië als Malta geen toestemming om aan te meren in hun havens. “De Aquarius is op weg naar Marseille en de ngo’s die het humanitaire schip charteren, hebben de Franse autoriteiten gevraagd om bij wijze van uitzondering 58 migranten aan boord aan land te laten gaan”, zo kondigde de operationeel directeur van SOS Méditerranée gisteren aan.

“De enige bestemming die vandaag mogelijk is, is Marseille”, zei Frederic Penard, “aangezien de Aquarius niet langer onder Panamese vlag mag varen.”

De Franse regering gaat daar niet mee akkoord. “Er zijn Europese regels: reddingsschepen moeten altijd naar de dichtstbijzijnde haven varen”, zo zegt de Franse minister van Economie Bruno Le Maire. “En Marseille is niet de dichtstbijzijnde haven.”

De Franse minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau laat weten dat er gesprekken gevoerd worden met andere Europese landen om een haven te vinden voor de Aquarius en om de hulp voor de migranten te verdelen. “Als er op een dag een schip in nood de haven van Marseille zou binnenvaren, zouden we het natuurlijk laten aanmeren. Maar dat is niet waar de Aquarius vandaag is”.

Gisteren liet de Franse voorzitter van de ngo, Francis Vallat, weten dat het ongeveer vier dagen zou duren vooraleer het schip Frankrijk kan bereiken.

bron: Belga