Algemene Vergadering VN – Koningin Mathilde woont jongerendebat over gendergelijkheid bij

Algemene Vergadering VN - Koningin Mathilde woont jongerendebat over gendergelijkheid bij

Samen met het Afrikaanse land Benin en de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef heeft België dinsdag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York een jongerendebat over gendergelijkheid georganiseerd. Koningin Mathilde nam er het woord. “Gezinnen, gemeenschappen, landen hebben zowel jongens als meisjes in gelijke mate nodig, genietend van gelijke kansen.” Zowel tijdens werkbezoeken als ‘special advocate’ van de Verenigde Naties als in België voelt koningin Mathilde dat “meisjes vaak minder naar waarde worden geschat dan jongens”. “Maar de waarheid is dat mannen en vrouwen complementair zijn. Gezinnen, gemeenschappen, landen hebben zowel jongens als meisjes in gelijke mate nodig, genietend van gelijke kansen.”
Mathilde vindt het “verontrustend” dat meisjes wereldwijd minder tijd doorbrengen op school dan jongens. “Dat vertaalt zich later in minder goede economische opportuniteiten en mogelijk armoede”, aldus de vorstin. Ze wees erop dat gebrek aan onderwijs en economische emancipatie meisjes meer kwetsbaar maakt, bijvoorbeeld op het vlak van gezondheid. “Maar maak niet de fout om te denken dat meisjes, omdat ze meer kwetsbaar zijn, dat ze zwak zijn! Geloof me, ze zijn sterk en weten wat ze willen.”
Om “echte gelijkheid” te bereiken, is volgens koningin Mathilde visie, samenwerking en dialoog nodig. “Vrouwen moeten hoog mikken en hard werken om er te geraken. Maar mannen moeten zij aan zij met hen werken om te helpen om de noodzakelijke veranderingen waar te maken. Dialoog, zoals dit event, is een belangrijk deel ervan. Jongens en meisjes moeten met elkaar praten over de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Uiteindelijk hebben jongens ook hun eigen problemen, druk en angsten”.
Het debat bracht jongeren uit de hele wereld bij elkaar om te praten over allerlei facetten van genderongelijkheid, zoals traditionele rolpatronen, de gender pay gap en de wenselijkheid van quota om het glazen plafond te doorbreken. Ook de voorzitters van de Vlaamse en Waalse Jeugdraad tekenden present. Het debat kaderde in de inspanningen van minister Alexander De Croo om gelijke kansen voor meisjes en vrouwen hoog op de ontwikkelingsagenda te zetten.
Samen met de ngo Global Citizen lanceerde De Croo enkele maanden geleden #SheIsEqual, de campagne die 500 miljoen euro wil verzamelen samen te brengen om het leven van twintig miljoen meisjes en vrouwen te verbeteren. Op 2 december staat in Johannesburg een groot benefietconcert op de agenda. Internationale topartiesten als Beyoncé, Chris Martin, Pharrell Williams en Ed Sheeran zullen er optreden.

bron: Belga