Star Wars-producer Gary Kurtz overleden

Gary Kurtz, de producer van de scifi-filmreeks 'Star Wars', is op 78-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat heeft zijn familie laten weten in een persbericht.
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

De producer, geboren in Los Angeles, werd beroemd door zijn werk met regisseur George Lucas. Zij braken door met 'American Graffiti' in 1973. Zijn grootste succes boekte Kurtz met de eerste twee Star Wars-films, eveneens aan de zijde van Lucas. Met 'A New Hope' in 1977 en 'The Empire Strikes Back' in 1980, schiep het duo een filmreeks die tot op de dag van vandaag nog nieuwe films oplevert.

"Een grootse filmmaker en man is heengegaan. Zonder hem zou er geen 'force' zijn. Je zal herinnerd worden in de ongelofelijke films die je maakte en die de levens van miljoenen hebben geraakt", zei Peter Mayhew, die het personage Chewbacca gestalte gaf in de films, maandag op twitter.

Ruzie 

Kurtz stapte uit de Star Wars-franchise na een ruzie met Lucas. Hij produceerde nog verschillende andere succesvolle films, zoals 'The Dark Crystal', 'Slipstream' en 'The Thief' and the 'Cobbler'. De producer overleed in Londen. Hij laat een vrouw en drie kinderen na. Hij was in totaal drie keer gehuwd.