Jan De Nul Group bouwt eerste offshore windpark in Azië

Bouwbedrijf Jan De Nul Group heeft een boeiend project in de wacht gesleept. Het bedrijf bouwt het eerste offshore windpark in Azië. Ben Van Dooren (25) en Michiel Vermeulen (27), twee jonge ingenieurs, haalden samen met hun team deze primeur binnen. Michiel volgt de werken nu op in Taiwan als Project Engineer.

«Als Tender Engineer screen je alle informatie van de mogelijke klant. Samen met andere departementen zoals de financiële, juridische en geotechnische dienst stellen we een aanbesteding op met de kostprijs, planning en uitvoeringsmethode van de werken», vertelt Ben. «Dat is super interessant, omdat je een project van A tot Z leert kennen en enorm veel bijleert van de andere afdelingen over zowel de technische kant van het bouwen als alle andere niet-technische zaken die erbij komen kijken. Zo ben ik mee naar Taiwan gegaan om ons voorstel bij de klant te gaan presenteren.»

Ook Michiel heeft meegewerkt aan de aanbesteding voor het offshore windmolenpark. Hij stond ons te woord vanuit Taiwan: «Eenmaal we het project binnen hadden, moest er een projectteam komen. Aangezien ik het project goed kende, werd me de vraag gesteld of ik de werken wou opvolgen als projectingenieur in Taiwan. Dat aanbod kon ik absoluut niet weigeren en ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing. Mijn vriendin is meegekomen, dus de heimwee naar België valt best mee. We proberen zo goed mogelijk te integreren door deel te nemen aan het lokale leven.»

Bestand tegen aardbevingen

Dat Jan De Nul Group dit project kon binnenhalen, stond in de sterren geschreven. «We hebben in Europa al heel veel ervaring met offshore windparken. Denk maar aan Nobelwind in België, maar ook in Duitsland, Finland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben we zo’n windmolens op zee gebouwd. Daarnaast hebben we in Taiwan al gebaggerd, dus we kennen de omstandigheden daar, zoals lokale aannemers en zeecondities», legt Ben uit.

Een bouwproject van dit kaliber gaat in Taiwan heel anders in zijn werk dan in Europa. «Toen we de offerte opmaakten, was het een uitdaging om havens in Taiwan te vinden die genoeg opslagcapaciteit hebben om al het materiaal op te slaan. Ook moeten de ontwerpen bestand zijn tegen aardbevingen en tyfoons. Een project als dit zit dus vol leuke uitdagingen», vertelt Ben.